Heb jij last van overmatig zweten? Daar is een oplossing voor!

In onze kliniek zien wij meerdere keren per maand zowel mannen als vrouwen die langs komen met klachten van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd.

Wat valt er onder de term overmatig zweten?

We hebben het over overmatig zweten wanneer mensen de hele dag door teveel zweten, ook als daar geen aanleiding voor is. Zo kunnen mensen al zweten als het koud is en als ze niks aan het doen zijn. Symptomen die we vaak zien bij overmatig zweten zijn continu natte oksels, wat leidt tot natte/ doorweekte zweetplekken in de kleding. Een sterk overheersende zweetgeur is ook kenmerkend voor iemand met overmatig zweten en soms kan de huid zijn aangedaan, door irritatie van het zweet.

Hoe overmatig zweten kan ontstaan is onbekend, wel zien we vaak een erfelijke component die een rol hierin speelt. De eerdergenoemde klachten van overmatig zweten zijn erg vervelend en dit kan er toe leiden dat mensen onzeker worden over zichzelf. Veel mensen vinden overmatig zweten iets beschamends waar zij liever niet over willen praten. Het liefst wil je het overmatig zweten zo veel mogelijk verdoezelen en hoop je dat er iets aan te doen is. Gelukkig is er een goede oplossing voor het overmatig zweten, je kan de oksels namelijk met een tijdelijke spierontspanner laten behandelen. Dit zorgt ervoor dat de zweetklieren tijdelijk sterk verminderd of helemaal niet meer actief zijn.

De behandeling bij overmatig zweten

Een behandeling tegen overmatig zweten duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats bij een cosmetisch arts. Eerst desinfecteren we de huid van het te behandelen gebied en plaatsen hele oppervlakkige injecties in de huid waar de zweetklieren zich bevinden. De tijdelijke spierontspanner begint langzaam in te werken en na enkele dagen zal het effect te merken zijn. Hierna zal de zweetproductie sterk verminderd tot uitgeschakeld zijn. Sommige mensen zijn bang dat het lichaam na zo’n behandeling op andere plekken gaat compenseren en dus op andere plakken extra gaat zweten. Uit ervaring weten wij dat dit niet het geval is. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld ongeveer zes maanden aan, wat langer is dan een normale behandeling met een tijdelijke spierontspanner. De reden dat het effect zo lang aanhoudt, is dat het op een andere manier geïnjecteerd wordt en de dosis vele malen hoger is dan de dosis die wij gebruiken voor bijvoorbeeld het behandelen van de frons.

Bijwerkingen van de behandeling zijn er, op wat blauwe plekken na, vrijwel niet. Het is belangrijk om je tot vier uur na de behandeling aan een aantal instructies te houden. Na deze tijd kun je alle dagelijkse bezigheden weer oppakken. Deze behandeling tegen overmatig zweten is een minimaal invasieve behandeling waar je lang profijt van hebt.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden om van overmatig zweten af te komen? Boek dan een vrijblijvend consult in bij een van onze cosmetisch artsen!

 drs. Irene Veth
drs. Irene Veth

Cosmetisch arts

The scariest thing about lipfillers

Say goodbye to the infamous ‘duck face’ and hello to natural-looking and beautiful results! Learn the difference between the ‘duck look’ and subtle enhancements that

What is Botuline Toxine?

Empower yourself with knowledge. Botuline Toxine is not just a cosmetic procedure, but a scientifically-proven solution to reducing wrinkles and fine lines. But a lot