De 10 meestgestelde vragen over huidverbetering

Zowel ik als andere huidtherapeuten krijgen regelmatig vragen over huidverbetering. En daar zijn we alleen maar heel blij mee. Als je vragen hebt, helpen wij je graag!

Welke peeling is het beste voor mij?

Een oppervlakkige peeling met glycolzuur of salicylzuur werkt als een opfrisser voor je huid. De conditie van je huid verbetert en ze is beter gehydrateerd. Een medium peeling met trichloorazijnzuur (TCA) werkt goed als je iets wilt doen aan een onregelmatige huidstructuur, oppervlakkige lijntjes en pigmentvlekken. Deze peeling vernieuwt je huid van binnenuit en maakt je huid gladder en zachter. Een diepe peeling op basis van fenol heeft een liftend en verstrakkend effect. Deze peeling is geschikt als je bijvoorbeeld acnelittekens hebt of iets wilt doen aan huidveroudering.

Wanneer ben je weer toonbaar na peeling?

Na een oppervlakkige peeling kan je huid wat rood zijn. Vaak is dit na 1 of 2 dagen weer verdwenen. Na een milde en diepe peeling zal je huid gaan vervellen. Hou er rekening mee dat je een week niet toonbaar bent.

Ik heb een gevoelige huid, kan ik dan ook een peeling ondergaan?

Ja, dat kan. Een salicylzuur peeling is mild en geschikt voor de gevoeligere huid. Salicylzuur is vet oplosbaar en kan hierdoor dieper in de poriën dringen. Deze peeling kan heel goed gebruikt worden bij de behandeling van acne.

Wat is microneedling?

Tijdens microneedling worden er met een speciale Dermapen op hoge snelheid minuscule verticale kleine gaatjes in de huid gemaakt. Door de microwondjes komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine in de huid. Microneedling kan worden toegepast bij een doffe huid, pigmentvlekjes en een grove huidstructuur. Ook kunnen we veel soorten littekens verbeteren.

Wat is het resultaat van microneedling?

Omdat de celvernieuwing wordt gestimuleerd wordt je huid zichtbaar egaler, pigmentvlekken verminderen en de structuur verbetert. Je huid is merkbaar strakker, gladder en steviger.

Wanneer ben je weer toonbaar na microneedling?

Meestal is de huid na de behandeling wat rood en licht gezwollen. Dit verdwijnt in 24-72 uur. Hoe dieper de behandeling, hoe langer het duurt.

Wat is een Pixel peeling?

De Pixel peeling is een combinatie van microneedling en een TCA-peeling. Door de minuscule openingen die de Dermapen in de huid maakt, kan de peeling dieper doordringen. Zo behaal je sneller en beter resultaat. De Pixel peeling is geschikt voor de behandeling van huidveroudering, zonschade, (acne)littekens, pigmentatie, grove poriën of het opfrissen van de huid.

Wat kan ik zelf doen om de conditie van mijn huid te verbeteren?

Gebruik dagelijks een milde reiniging en eventueel een toner om make-up en vuilresten van het gezicht te verwijderen. Daarnaast is een moisturizer belangrijk om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Op een droge huid zullen fijne lijntjes namelijk sneller zichtbaar worden. Wil je je huid exfoliëren, kies dan geen scrub met korreltjes maar neem een exfoliant waarin zuren zijn verwerkt. Wat ook zeker niet mag ontbreken is een SPF: in de winter een factor 15 en in de zomer een factor 30.

Krijg je puistjes door chocola?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat voeding met een hoge glycemische index voor acne kan zorgen. Een hoge glycemische index betekent dat je bloedsuiker er snel door stijgt. Dit zou de androgene hormonen stimuleren en zo de talgproductie laten toenemen. Suiker en chocola hebben een hoge glycemische index en kunnen dus een rol spelen bij het ontstaan van puistjes. Ook van zuivelproducten weten we dat ze de talgproductie kunnen stimuleren.

Is het dragen van make-up slecht voor je huid?

“We hebben een breed aanbod, dus kijken we eerst welk huidprobleem je aan wilt pakken. Voor een droge en vale huid of bij huidveroudering kiezen we voor een glycolzuur of TCA-peeling. Die laatste is wat sterker en geeft ook vervelling. Maar wil je minder stress voor de huid, dan is een milde oppervlakkige peeling de beste keuze. Is er sprake van een verhoogde talgproductie en acne, dan kan een milde peeling met salicylzuur de huid rustiger maken. Vaak doen we dat in combinatie met microneedling omdat de huid daardoor ook geneest van vlekjes en littekens.”

Is het dragen van make-up slecht voor je huid?

Je kunt met een gerust hart je favoriete make-up dragen, als je tenminste ’s avonds je huid goed reinigt. Gebruik een reiniger op oliebasis voor waterproof of longlasting make-up. Die lost de pigmenten goed op zonder dat je hard hoeft te boenen. Gebruik na het reinigen altijd een toner om de laatste restjes weg te halen. Nu skinimalism de trend is, kom je overigens prima weg met een minimale en natuurlijke look: hoe minder make-up, hoe beter!

Wil jij meer weten over een huidbehandeling? Plan dan gerust eens een consult in!

 drs. Irene Veth
drs. Irene Veth

Cosmetisch arts