Tandenknarsen

Tandenknarsen, een aandoening die bekend staat als bruxisme, kan verschillende problematische nevenwerkingen hebben. Van pijn en spanning in de kaak tot chronische hoofdpijn, maar ook bijvoorbeeld oorpijn en gezichtspijn tot schade aan je gebit. Deze symptomen maken tandenknarsen tot een altijd aanwezige en vaak pijnlijke aandoening. Als je gebitsbeschermers, spierontspanningsactiviteiten of andere behandelingen hebt geprobeerd en niets werkt, dan ben je mogelijk wel een geschikte kandidaat voor Botuline Toxine injecties om tandenknarsen te behandelen.

Botuline Toxine voor tandenknarsen

Bij het horen van Botuline Toxine denk je misschien automatisch aan het behandelen van rimpels en het behouden van een gezonde, jeugdige huid. Nog vaak onbekend is dat Botuline Toxine ook andere aandoeningen met goede resultaten behandelt. Botuline toxine wordt gebruikt om spieren, waaronder de kauw- en kaakspieren, te ontspannen. Een Botuline Toxinebehandeling verricht wonderen bij het verlichten van spanning langs de kaaklijn die verantwoordelijk is voor tandenknarsen. Ben je moe van hoofdpijn, oorpijn of gebitsbeschadiging door bruxisme? Dokter Irene kan je hierbij mogelijk helpen. Botuline Toxine injecties in de kauwspier verlichten de ongewenste bijwerkingen en zorgen ook voor cosmetische verbetering.

Bruxisme uitgelegd

Bruxisme is helaas een veel voorkomende aandoening die zich kenmerkt door aanhoudend, onvrijwillig tandenknarsen en/of het op elkaar klemmen van de kaken. Zowel overdag als ’s nachts treedt bruxisme op. De voortdurende spanning langs de kaak veroorzaakt vervelende symptomen, waaronder kaakpijn, klikken of aanspannen van de kaakspieren, waardoor je je mond alleen maar beperkt opent. Maar ook spanningshoofdpijn, oorpijn, gevoeligheid van de tanden en schade aan het tandglazuur zijn hiervan gevolgen. Door de spierspanning heb je een vergroot risico op het ontwikkelen van een vierkante vorm van de kaaklijn. De bijwerkingen zijn geldige en goede redenen om naar een behandeling te zoeken.

Oorzaken tandenknarsen

Verschillende risicofactoren leiden tot bruxisme. Een van de belangrijkste oorzaken van tandenknarsen en het op elkaar klemmen van de kaken is stress. Spanning draag je in je kaken, ongemerkt klem je de kaken op elkaar. Als je regelmatig in een stressvolle situatie zit, loop je het risico tandenknarsen te ontwikkelen. Naast stress is medicijn gebruik, waaronder antidepressiva, ook een mogelijke reden van bruxisme. Knars je vooral ’s nachts met je tanden, dan is dat misschien het gevolg van slaapapneu en/of andere slaap gerelateerde aandoeningen.

Botuline toxine als oplossing voor tandenknarsen

Chronisch tandenknarsen dat zowel overdag als ’s nachts optreedt, richt op den duur grote schade aan. Tandbeschadiging, wegslijten van het glazuur en gevoeligheid van het tandvlees zijn problemen die een gevolg zijn van bruxisme. De eerste behandeling die je voorgesteld krijgt, is meestal een gebitsbeschermer. Alhoewel deze effectief zijn in het voorkomen van schade, blijft de oorzaak onbehandeld. Zeker wanneer je ook overdag last hebt van overmatig tandenknarsen is een gebitsbeschermer niet de beste oplossing. Botuline Toxine is bij veel mensen effectief in het voorkomen van tandenknarsen. Botuline toxine ontspant de spieren die verantwoordelijk zijn voor de kaakspanning.

Botuline Toxine behandelplan kaakspanning

Als je hebt besloten een oplossing te zoeken voor de klachten die tandenknarsen veroorzaken, begin je met een consult bij Dokter Irene. Samen bespreek je het soort pijn en de andere klachten die je ervaart en het behandelplan dat bij je past. In de dagen voor de Botuline Toxine behandeling, krijg je het advies om te stoppen met het gebruik van bloedverdunners. Zo beperk je het risico op bijwerkingen zoals blauwe plekken en zwellingen. De meeste mensen die Botuline Toxine laten injecteren, voelen dankzij de zachte, geoefende hand van Dokter Irene minimale ongemakken tijdens de procedure. De arts injecteert de botuline toxine met een dunne naald via de wang in de kauwspier geïnjecteerd. Injecties vinden meestal aan beide kanten plaats. Botuline Toxine blokkeert de signalen die spieren aanzetten tot samentrekken. Dit voorkomt dat de kaken continu een klemmende beweging maken. Zowel spanning, pijn als tandschade nemen af. Na één Botuline Toxine behandeling kun je je dagelijkse werkzaamheden oppakken.

Nazorg Botuline Toxine bij bruxisme

Botuline Toxine is een niet-invasieve behandeling, wat betekent dat er geen herstel of downtime nodig is. De behandelduur ligt tussen de tien en dertig minuten. Je krijgt het advies om de injectieplaatsen de eerste 24 uur niet te masseren, omdat de Botuline Toxine zich op deze manier mogelijk verspreid naar ongewenste delen van je lichaam. Ga een aantal uren niet liggen en raak je gezicht zo weinig mogelijk aan. Buig niet naar voren. Bijwerkingen doen zich niet vaak voor, maar zijn niet helemaal uitgesloten. Bekende bijwerkingen zijn zwellingen, blauwe plekken en irritaties op de injectieplaatsen, hoofdpijn, een scheve glimlach, kwijlen en droge ogen. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen een paar dagen. Het risico op mogelijke bijwerkingen verklein je door je te laten behandelen door een gecertificeerde cosmetisch arts, zoals Dokter Irene die patiënten al jaren veilig en effectief met Botuline Toxine behandelt.

Resultaat Botuline Toxine behandeling

De botuline toxine begint direct te werken. Het duurt een tot drie dagen, voordat je de resultaten en effecten opmerkt. De symptomen van tandenknarsen verlichten binnen enkele dagen. Een paar weken na de behandeling controleert Dokter Irene de voortgang van Botuline Toxine en overleg je of je extra Botuline Toxine nodig hebt om het optimale resultaat te bereiken. De effecten van een eerste behandeling houden ongeveer drie maanden aan. Botuline Toxine kan veilig herhaald worden. De resultaten houden bij opvolgende behandelingen dikwijls langer aan.

Behandelkosten

Botuline Toxine bij bruxisme wordt over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars. Een goedkoper alternatief is een gebitsbeschermer. Dit bitje komt in veel gevallen wel voor vergoeding in aanmerking. Het feit dat een gebitsbeschermer niet comfortabel is en overdag niet gebruikt kan worden, zijn geen redenen om een Botuline Toxine behandeling te vergoeden. Botuline Toxine behandelingen zijn beschikbaar vanaf € 149. Je krijgt een persoonlijke offerte op maat na of tijdens een consult.

Consult bruxisme of tandenknarsen

Als je last hebt van chronisch bruxisme, kan Botuline Toxine verlichting bieden. Botuline Toxine injecties zijn een veilige, effectieve behandeling bij het ontspannen van de kaakspieren en het afslanken van je gezicht. Dokter Irene stelt samen met je een individueel behandelplan op. Botuline Toxine behandelingen, maar ook andere niet-invasieve procedures vinden plaats in een moderne omgeving. Neem vandaag nog online contact op of bel ons op +31 6 23765159 om een consult met Dokter Irene te plannen. Je ontdekt zo of Botuline Toxine injecties de beste oplossing zijn om van tandenknarsen af te komen.