Rokerslijntjes

Afrekenen met rokerslijntjes? Dat roken niet goed is voor je gezondheid is bekend. Dat het ook wat doet met je huid is een onbelichte bijwerking van roken. Naast het veroorzaken van een doffe, vaal uitziende teint, bevordert het herhaaldelijk tuiten van de lippen de vorming van rimpels rond je mond, die ook wel “rokerslijntjes” worden genoemd. Je kunt ze krijgen, ongeacht hoe lang geleden je gestopt bent met roken. Ook als je nooit hebt gerookt zijn rimpels als gevolg van het drinken met een rietje, beschadiging door de zon en genetica moeilijk te verbergen. Dokter Irene helpt je met het verbeteren en verbergen van rokerslijntjes.

Wat zijn rokerslijntjes?

Rokerslijnen zijn de kleine, verticale lijntjes die zich vormen over de lip zelf en over de huid die van je bovenlip naar je neus loopt. Ze strekken zich uit van de ene kant van je mond naar de andere. Het gevolg hiervan is een ongelijke en gebarsten huid, waardoor je onder gezicht er bedroefd en verouderd uitziet. Hoewel ze klein zijn, verschijnen deze lijntjes vaak met meerdere tegelijk over de lippen, wat leidt tot een gerimpeld uiterlijk dat je hele mondgebied beïnvloedt. Lippenstift heeft de gewoonte te ‘bloeden’ en zich te nestelen in de lijntjes die zich vormen, waardoor de rimpels er donkerder en dieper uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. De rokerslijntjes die zich vormen in de ruimte tussen je bovenlip en neus zijn meer uitgesproken dan de lijntjes op je lippen zelf.

Ontstaan van rokerslijnen

Rokerslijntjes zijn een natuurlijke bijwerking van huidveroudering, ze ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Dit komt omdat het natuurlijke verouderingsproces ervoor zorgt dat je lichaam minder collageen en elastine aanmaakt. Deze huideiwitten houden je huid soepel en gehydrateerd. Collageen en elastine maken het mogelijk om de huid uit te rekken en terug te trekken, terwijl het stevig en soepel blijft. Vanaf je 20e produceert je lichaam jaarlijks minder collageen en elastine. Hierdoor ontstaat een dunnere, minder elastische huid die kwetsbaar is en gevoelig voor rimpelvorming. Je lippen zien er minder vol en mollig uit, door de vorming van de eerste verticale lijntjes. Naast het verouderingsproces zijn er verschillende factoren die de rimpelvorming verergeren, zoals:

• Roken en vapen;
• Blootstelling aan de zon;
• Drinken uit een rietje of fles;
• Herhaalde gezichtsuitdrukkingen;
• Het bespelen van muziekinstrumenten, waaronder fluiten;
• Leefstijlfactoren;

Roken en rimpelvorming

Roken, inclusief het tegenwoordige ‘hippe’ vapen, zijn de belangrijkste factoren die leiden tot de typische verticale lijntjes rond de mond. Roken en vapen versterken de afbraak van collageen en elastine. Bovendien belast je de mond fysiek door de typische, herhaalde beweging van getuite lippen. Tabaksingrediënten versnellen de afbraak van belangrijke eiwitten, waardoor je huid minder steun en kracht heeft om zich te verdedigen tegen rimpelvorming. Bovendien veroorzaakt de herhaalde beweging van het tuiten van de lippen en het zuigen aan een sigaret dynamische rimpels. Elke keer dat je mondspieren samentrekken, rimpelt de bovenliggende huid, waardoor elasticiteit en soepelheid verloren gaan.

Blootstelling aan de zon

Een andere belangrijke oorzaak voor het ontstaan van rokerslijntjes, is blootstelling aan de zon. De huid van en rond je lippen is dun en blijft vaak onbeschermd. Schade door uv-straling is een van de grootste oorzaken van vroegtijdige veroudering. In feite draagt de zon bij aan ruim 75% van zichtbare huidveroudering. Natuurlijk zijn ook andere acties, zoals herhaaldelijk met een rietje drinken, of drinken uit een fles hier ook op van toepassing. Of wat te denken van het herhaaldelijk ‘pruilen met je lippen voor de perfecte selfie’?

Afrekenen met rokerslijnen

De ontwikkeling van rokerslijntjes betekent niet het einde van de wereld. Zowel de lijntjes als rimpels zijn met de juiste methode prima te behandelen. Zoek naar een niet-chirurgische behandeling die het volume herstelt en tegelijkertijd de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. De beste behandelingen voor rokerslijntjes werken op deze manier. Dokter Irene heeft zich gespecialiseerd in toonaangevende behandelingen die onder andere lijntjes en rimpels voor lange termijn gladstrijken. Rimpels en lijntjes worden geminimaliseerd. Lees meer over de beste behandelingen voor rokerslijntjes, inclusief fillers.

Filler behandeling

Een van de snelste en eenvoudigste manieren om rokerslijntjes te verminderen, is met een filler behandeling. Lipfillers herstellen het volume en strijken rimpels rond je bovenlip en mond glad. Een filler voegt direct volume toe aan de diepere rimpels en lijnen. Dokter Irene werkt met hyaluronzuur fillers van gerenommeerde merken, zoals Restylane en Juvederm. De lichaamseigen productie van collageen en elastine krijgen een stimulans. De effecten van een filler blijven zes tot twaalf maanden mooi. De behandeling mag herhaald worden.

Botuline Toxine behandeling

Een andere manier om rokerslijntjes te behandelen is met botuline toxine injecties. Botuline Toxine is een goedgekeurd middel dat werkt als spierverslapper. Wanneer je het middel laat toedienen door een ervaren cosmetisch arts, zoals Dokter Irene, verzacht Botuline Toxine de lijntjes en rimpels rond de mond. Botuline toxine zorgt ervoor dat de signalen tussen de zenuwen en spieren onderbroken worden, waardoor de spier zich niet beweegt. De vorming van dynamische rimpels komt hierdoor stil te liggen. Het duurt een paar dagen voordat je ziet hoe de rimpels en lijntjes minder zichtbaar zijn. De resultaten van een Botuline Toxine behandeling houden meerdere maanden aan. Als je de behandeling regelmatig laat herhalen, blijven de resultaten langer mooi.

Lipbehandeling bij Dokter Irene

Dokter Irene helpt je te bepalen welke behandeling voor rokerslijntjes het beste bij je behoeften past. Na het beoordelen van de lijntjes, je levensstijl en algehele huidconditie tijdens een persoonlijk consult, ontvang je een effectief behandelplan. Afhankelijk van de ernst van de rimpels zijn soms combinatiebehandelingen mogelijk. Dokter Irene staat bekend om de kwaliteit van de behandelresultaten. De persoonlijke benadering draagt bij aan een goed gevoel en meer zelfvertrouwen. Jezelf goed voelen en met een stralende glimlach in de spiegel kijken, laten je stralen zonder dat je je zorgen maakt over huidveroudering. Voor meer informatie over lipbehandelingen en/of het aanmelden voor een consult gebruik je het automatische afsprakensysteem. Je mag ook rechtstreeks telefonisch contact opnemen of een WhatsApp bericht sturen naar +31 6 23765159.