Migraine botox

Stevige hoofdpijn kan je dag verpesten, maar chronische migraine kan de levensvreugde sterk doen afnemen. Als chronische migraine je dagelijkse leven en werk beïnvloedt, is het tijd om actie te ondernemen. Een migraine botox behandelplan voorkomt of stopt zelfs toekomstige migrainehoofdpijn. De behandeling richt zich op de gezichtsspieren en zenuwen die verband houden met migraine. Botox injecties voor migraine hebben minder bijwerkingen dan gewone medicatie. Als je het beu bent om je leven door migraine aanvallen te laten bepalen, maak dan een afspraak voor een migraine botox behandeling bij Dokter Irene.

Migraine botox behandeling

Migraine is een ernstig, terugkerende vorm van hoofdpijn. Een aanval werkt verlammend en is moeilijk voor jezelf en de mensen om je heen. Migraine komt vaak voor en treft ruim 10% van de bevolking. Er zijn verschillende degradaties van migraine:

• Lage frequentie, waarin je minder dan 10 hoofdpijndagen per maand ervaart.
• Hoge frequentie, waarin je 10 tot 14 hoofdpijndagen per maand ervaart.
• Chronische migraine, als je 15 of meer hoofdpijndagen per maand ervaart.


Botox behandelingen zijn goedgekeurd voor de behandeling chronische migraine. Helaas werken botuline toxine injecties niet bij mensen met een minder ernstige vorm van migraine. Raadpleeg een specialist om te bespreken of botox geschikt is voor je.

Voordelen botox bij migraine

Naast een afname van het aantal migraine dagen heeft botox andere voordelen:

• Minder ernstige aanvallen.
• De aanvallen zijn makkelijker onder controle te houden met acute behandelingen.
• De hoofdpijn is minder intens.
• De tolerantie voor zogenaamde triggers is hoger.
• Je algemene welzijn en functioneren verbeteren.


Om de effecten, verbeteringen en veranderingen in beeld te brengen, gebruik je een hoofdpijndagboek.

Botox behandeling bij migraine

Voor je eerste botox behandeling, bespreek je met Dokter Irene de mogelijke bijwerkingen en risico’s. Dit consult is een goed moment om vragen te stellen en te ontdekken of je in aanmerking komt voor een behandeling bij chronische migraine. De botuline toxine wordt met kleine, korte naalden in de spieren geïnjecteerd. Dit gebeurt op de plaatsen waar je de hoofdpijn ervaart. Je kunt lichte steekjes voelen, echt pijnlijk zijn de injecties niet. Een behandeling duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten en er zijn daarna geen beperkingen op autorijden of andere dagelijkse activiteiten. Na de behandeling mag je een paar uur niet over de behandelplaatsen wrijven en buig je zo weinig mogelijk voorover. 

Geen snelle oplossing

Botox is geen snelle oplossing voor migraine. Je hebt 2 of 3 behandelingen nodig om te merken of de behandeling effectief is in het verminderen van de frequentie en/of intensiteit van de je migrainepijn. De botox behandeling wordt elke 12 weken herhaald, wat betekent dat het meerdere maanden duurt, voordat je een verschil merkt. Regelmatig zijn er mensen die al verbetering melden na de eerste behandeling. De effecten zijn niet blijvend. Je hebt nabehandelingen nodig. Je hoeft tijdens een botox behandeling niet te stoppen met het nemen van je reguliere migraine medicatie. Als je na drie behandelingen geen verbetering OPmerkt, is botox waarschijnlijk niet de beste oplossing.

Bijwerkingen en risico’s

Dokter Irene licht tijdens het consult de bijwerkingen en risico’s toe. De meeste zijn zeldzaam en tijdelijk. Een van de meest gemelde bijwerkingen van botuline toxine injecties bij migraine is nekpijn. Andere bijwerkingen zijn onder meer:

• Hangende oogleden.
• Pijn op de injectieplaatsen.
• Spierpijn en spierspasmen.
• Tijdelijk verlies van gezichtsbeweging.
• Huiduitslag en jeuk.


Zeldzame, maar ernstige bijwerkingen zijn onder meer ademhalings- en slikproblemen en de verspreiding van het geïnjecteerde botuline toxine.

Voeg botox toe aan je behandellijst

Botox wordt al tientallen jaren gebruikt om cosmetische, maar ook medische aandoeningen te behandelen. Botuline toxine is een bewezen behandelingsoptie voor mensen met chronische migraine. Bijwerkingen zijn zeldzaam en mild. De grootste angst gaat vaak over de naalden die de cosmetisch arts gebruikt. Naast de kwantitatieve effecten die botox heeft, zoals een afname van de ernst en frequentie van migraineaanvallen, zijn er ook de dagelijkse kleine dingen waarvan je bent vergeten dat je ze mist. Botox als migrainebehandeling helpt je met het krijgen van:

• Meer tijd met familie en vrienden.
• Minder vrij moeten nemen van werk.
• Je leven niet door migrainehoofdpijn te laten beheersen.

Als je in aanmerking komt voor een botox behandeling, kan botuline toxine een geweldige behandelingsoptie zijn voor chronische migraine. De behandeling helpt je bij het krijgen van meer migrainevrije dagen.

Kosten en vergoeding botox bij migraine

Migrainebehandelingen met botox zijn bewezen effectief. Als je chronische migraine laat behandelen, vergoedt je zorgverzekeraar mogelijk de kosten. Informeer bij je eigen verzekeraar of de behandeling vergoed wordt en/of wat de eventuele voorwaarden zijn. Botox behandelingen worden bij Dokter Irene vanaf € 150 toegepast. Omdat botox een persoonlijke behandeling op maat is, krijg je tijdens het consult een prijsopgave op maat.

Botox als oplossing bij migraine

Botox is een zeer gerichte behandelmethode die doorgaans minder bijwerkingen heeft dan het nemen van medicatie die je lichaamsfuncties beïnvloeden. Bovendien heeft botox een preventieve werking wat de kans op doorbraakhoofdpijn verkleint. Omdat iedere behandeling persoonlijk is en niet iedereen op dezelfde manier op botuline toxine injecties reageert, kom je altijd eerst naar de arts voor een persoonlijk consult. Omdat botox alleen werkt bij chronische migraine, is het niet zinvol om de behandeling als oplossing voor andere oorzaken van hoofdpijn te overwegen.

Afspraak gratis consult

Beïnvloedt chronische migraine je dagelijkse leven? Heb je maandelijks 15 of meer hoofdpijndagen door migraine? Een behandeling met botuline toxine is van invloed op de ernst en frequentie van migraine. Door de spieren tijdelijk te verlammen, vermindert je hoofdpijn en verbetert de kwaliteit van leven. Je hebt weer tijd om met familie en vrienden door te brengen, zonder dat hoofdpijn je plannen in de war stuurt. Maak een gratis afspraak voor een consult bij Dokter Irene. Tijdens het consult vertel je over de hoofdpijn die je ervaart en verwachtingen die je van de behandeling hebt. Dokter Irene stelt een op maat gemaakt behandelplan samen en neemt de mogelijkheden, maar ook de risico’s en eventuele bijwerkingen met je door. Een afspraak maak je via het online afspraken systeem of door telefonisch contact op te nemen met +31 6 23765159.